Over NKH(KIDs)

Het Nederlands Kampioenschap Huurkarts NKH, met de klassen NKH, NKH KIDs en NKH Tillotson T4, is het officieel Nederlands Kampioenschap Huurkarts onder auspiciën van de KNAF en bestaat uit twaalf wedstrijden verdeeld over de betere Nederlandse indoorbanen Groningen, Middelburg, Poeldijk, Swalmen en de outdoorbanen Lelystad, Eefde en Oldenzaal.
De titels Nederlands Kampioen NKH zijn de enige KNAF/CIK/FIA erkende Nederlandse titels in huurkarting.
We werken toe naar een aan elkaar gewaagd deelnemersveld op aansprekende banen. We richten ons niet alleen op de gevestigde orde, de ervaren rijders, maar vooral op de beginnende rijder die in deze races de nodige ervaring en contacten op kan doen. De competitie is sterk en hard, maar bovenal collegiaal en fair. Een must in racen. Je hoeft niet de beste te zijn, andere eigenschappen - zoals sportiviteit, vaardigheid en sociaal gevoel - spelen een belangrijke rol in onze wedstrijden.

De klasse TILLOTSON T4 HUURKARTS is het officieel KNAF Nederlands Huurkart Kampioenschap met de TILLOTSON T4 Monokart. Een complete racekart, voorzien van de snelle 225cc Tillotson T4 motor, waarvan er in samenwerking met importeur PDB Vlaardingen zestien in een huurconcept worden ingezet in vijf outdoorwedstrijden op Eefde en Lelystad.

Algemene informatie

Hieronder geven we een korte uitleg (samenvatting) op basis van de meest gestelde vragen. Voor de uitgebreide, volledige informatie wordt verwezen naar het Wedstrijd Reglement en Algemene Voorwaarden 2021.

Licentie(kosten)

De kosten voor de NKH licentie bedragen € 75,00. De licentie bestaat uit twee delen; 1. de KNAF NKH registratie en 2. de Collectieve Ongevallen Verzekering (COV).
Deze kosten kunt u of bij de reservering via kartraces.nl, of a contant voldoen bij de eerste wedstrijd.
Rijders die voor één wedstrijd reserveren kunnen deze kosten in twee delen  voldoen; bij de eerste wedstrijd betaling € 40,00; bij een tweede wedstrijd het restant € 35,00.

De NKH bestaat uit drie onderdelen met klassementen

NKH

 1. Totaal Klassement; minimum gewicht 70 kilogram.
 2. Subklassement MASTER;
  1. Minimum leeftijd 35 jaar (34 jaar in jaar dat je 35 wordt) en minimum gewicht 80 kilogram;
  2. Jonger dan 35 jaar en minimum gewicht 85 kilogram.
 3. Subklassement Ladies;

NKH KIDs

 1. Totaal Klassement; minimum gewicht 55 kilogram;
 2. Subklassement Midden Gewicht (MG); minimum gewicht 60 kilogram;
 3. Subklassement Rookie; eerstejaars rijders.

TILLOTSON T4 HUURKART NKH

 1. Totaal Klassement Senior; minimum gewicht rijder inclusief kart 155 kilogram.

Toelichting klassementen

 1. NKH Totaal Klassement; alle rijders strijden in dit klassement voor de titel Nederlands Kampioen Huurkarts NKH.
 2. NKH Subklassement MASTER; voor de rijders met lichaamsgewicht van 85+ kg; een extra klassement Nederlands Kampioen Huurkarts NKH Master.
 3. NKH Subklassement Ladies; extra klassement voor alle deelnemende dames in de NKH.
 4. NKH KIDs Totaal Klassement; alle rijders strijden in dit klassement voor de titel Nederlands Kampioen Huurkarts NKH Kids.
 5. NKH KIDs Subklassement Midden Gewicht (MG); voor de rijders met lichaamsgewicht van 60+ kg; extra klassement Nederlands Kampioen Huurkarts NKH Kids Midden Gewicht.
 6. NKH KIDs Subklassement Rookie; voor eerstejaars deelnemers; extra klassement Nederlands Kampioen Huurkarts NKH Kids Rookie.
 7. TILLOTSON T4 HUURKART NKH; een nieuw Senior kampioenschap met de snelle TILLOTSON T4 monokarts. In samenwerking met importeur PDB Vlaardingen worden 16 monokarts verhuurd voor het hele seizoen, dat voor deze klasse bestaat uit de zes outdoor wedstrijden op Eefde en Oldenzaal.

Kleding

U bent zelf verantwoordelijk voor de juiste kleding. Kartoverall Level 1 of 2 wordt aanbevolen.
Zorgt u ervoor dat uw kleding in orde is; overall lichaam, armen en benen volledig bedekkend, handschoenen, enkel omsluitende kart- of sportschoenen (géén overige typen schoenen), helm en voor rijders jonger dan 16 jaar verplicht bodyprotectie en neksupport.
U mag gebruik maken van kleding van de baan mits deze voldoet aan de normen en goedgekeurd wordt door de organisatie. Niet iedere baan heeft kleding ter beschikking. Informeert u vooraf bij de baan naar beschikbaarheid.

Gewicht

De rijders NKH en NKH KIDs moeten op minimum gewicht rijden; totaalgewicht rijder inclusief kleding, rib- en nekprotector, helm en inzetstoel. Weging rijders inclusief genoemde toebehoren.
Wanneer een rijder niet aan het minimum gewicht komt, zal deze in een inzetstoel moeten voorzien, waaraan extra gewicht, bestaande uit lood, deugdelijk is bevestigd aan de onderzijde van de inzetstoel.
Waarbij wordt bepaald dat 20 kg het maximum is dat aan toegevoegd gewicht mag worden aangewend (NKH MASTER en NKH KIDs Midden Gewicht (MG) maximum 5 kg). 
Het aldus bereikte totaalgewicht rijder inclusief kleding, rib- en nek protector, helm en inzetstoel inclusief lood, is het gewicht waarmee de rijder aan de wedstrijd mag deelnemen, al bedraagt dit niet het als minimum gestelde gewicht.
Enkele deelnemende kartbanen voorzien in een gewichtssysteem op de kart en leveren daarbij de gewichten. Indien deze voorziening aanwezig is, wordt daarvan verplicht gebruik gemaakt.
De rijders TILLOTSON T4 HUURKART NKH rijden op een minimum totaalgewicht kart-rijder 155 kg. Wanneer een rijder niet aan het minimum gewicht komt, zal de kart van deze rijder door PDB worden voorzien van extra gewicht, waarbij wordt bepaald dat 25 kg het maximum is dat aan toegevoegd gewicht mag worden aangewend.
Waarbij wordt bepaald dat 20 kg het maximum is dat aan toegevoegd gewicht mag worden aangewend.

Leeftijden deelnemers

 1. NKH vanaf 14 jaar (13 jaar in jaar dat je 14 wordt); legitimatie onder 18 jaar is verplicht.
  1. NKH Subklassement Master:
   Minimum leeftijd 35 jaar (34 jaar in jaar dat je 35 wordt) en minimum gewicht 80 kg;
  2. Jonger dan 35 jaar en minimum gewicht 85 kg.
 2. NKH KIDS vanaf 10 t/m 14 jaar (9 jaar in jaar dat je 10 wordt t/m jaar dat je 15 jaar wordt); legitimatie is verplicht. 
 3. TILLOTSON T4 HUURKART NKH vanaf 15 jaar (jaar dat je 14 jaar wordt); legitimatie onder 18 jaar is verplicht.

De opzet van de wedstrijden

 1. De wedstrijden NKH en NKH KIDs worden verreden in poules en heats, met finales. Iedere rijder rijdt Kwalificaties en Selectieheats ten behoeve van de indeling Finales.
 2. De wedstrijden TILLOTSON T4 HUURKART NKH worden verreden in 1 poule over een kwalificatie en drie heats.

Totaalklassementen

 1. NKH: de uitslagen van de Selectieheats en van de Finales worden gelijk gewaardeerd voor het Totaalklassement.
 2. NKH KIDs: de uitslag van iedere heat wordt gelijk gewaardeerd voor het Totaalklassement. 
 3. TILLOTSON T4 HUURKART NKH: de uitslag van iedere heat wordt gelijk gewaardeerd voor het Totaalklassement.

Bekersets 

Ieder afzonderlijk klassement wordt per wedstrijd gehuldigd met een bekerset. 
De rijders van de snelste dagtijd in NKH en NKH KIDs ontvangen een beker ter herinnering.

Prachtige te winnen prijzen

 1. Aan de twee kampioenen NKH klassementen Totaal en Master wordt in samenwerking met DFK Kart Racing Team een compleet verzorgde deelname aan een wedstrijd BEKC Endurance Karting 4Teams (Rotax Max/IAME X30) aangeboden. E.e.a. overeenkomstig de DFK voorwaarden en voor zover het complete seizoen gereden kan worden.
 2. Aan de respectievelijke leiders in de tussenstanden van de drie NKH KIDs klassementen wordt in samenwerking met DFK Kart Racing Team, een compleet verzorgde deelname aan een wedstrijd GK4 Formula Honda 9PK aangeboden (Genk/Venray/Spa-Francorchamps). E.e.a. overeenkomstig de DFK voorwaarden en voor zover het complete seizoen gereden kan worden.

Race of Champions (RoC)

De kampioenen vanaf 12 jaar zullen worden geplaatst voor de Race of Champions (RoC) die tijdens de jaarlijkse prijsuitreiking wordt georganiseerd voor alle kampioenen uit de door Cpoint georganiseerde kartseries en strijden om de eretitel Kampioen der Kampioenen 2021, voor zover het complete seizoen gereden kan worden.