Verslag Kart Kampioenschap NKH - NKH KIDs 2018 Race 5 Oldenzaal

27 juli 2018

Op zaterdag 7 juli waren we met de zesde race van het Nederlands Kampioenschap Huurkarts NKH 2018 te gast bij Karting Eefde.

We reden voor het eerst met de NKH op deze prachtige baan. De zeer technische track is werkelijk een grote aanwinst voor de NKH. Met dank aan Edino en Niels! Topmateriaal in combinatie met een uitdagende lay-out zorgde voor geweldige races tussen onze Nederlandse toprijders.

Toen we aankwamen werd er zoals altijd al druk getraind. Nu met de extra motivatie om de baan zo snel mogelijk te leren kennen. Dan krijg je nog meer zin om de NKH en NKH KIDs rijders in de races in actie te zien. We kregen uiteindelijk wat we graag wilden, super spannende heats die je constant in positieve zin bezighielden.

Kart Kampioenschap NKH KIDs

Opnieuw was het Sem Knopjes die als koploper het beeld van de vier races bepaalde. 
Waarbij hij in de eerste twee heats vooral gezelschap kreeg van Jasper Boyce, die zijn kwaliteiten etaleerde en diverse keren de aanval op Sem inzette. Dat het uiteindelijk net niet lukte maakte denk ik niet uit, Jasper had de toon gezet.
Sem duldde verder niemand meer echt in zijn buurt en won afgetekend de vier heats, waarbij hij en passant de snelste rondetijd noteerde, 25,54 sec.

De rijders in de NKH KIDs zijn zodanig aan elkaar gewaagd, dat je het ene moment een top-drie klassering haalt en het volgende moment niet verder komt dan een plek rond de achtste plaats. 
Zo werden de tweede plaatsen in de heats behaald door Jasper (2x), Mijntje Koerts en Justin Verdam. Waarbij vermeld dat Mijntje en Justin MG rijders zijn, die tegenwoordig constant in elkaars omgeving, rond de top-drie racen en zo het kampioenschap in dit sub klassement extra spannend maken.

Om de spanning nog iets meer te duiden; de derde plaatsen gingen naar Mika Bison, Kaj de Bruin, Mijntje Koerts en Daniel Ligier.
Daniel, met die mooie Franse achternaam, reed voor het eerst bij ons. Hij werd sterker naarmate de races vorderden en bekroonde zijn debuut met die mooie derde plaats in de vierde heat.

De MG rijders waren zo sterk vandaag dat de podiumplaatsen achter Sem gingen naar Mijntje en Justin. 
Dat resulteerde voor hen dan ook weer in de eerste twee plaatsen in het klassement Midden Gewicht.
De derde plaats MG ging hier naar de opnieuw sterk voor de dag komende Kaj de Bruin, die in het Totaal klassement nog achter Erik eindigde.

Net als overigens de rijders die ik nog niet heb genoemd. Thomas Aanhaanen en Brian Smits.
Thomas bivakkeerde constant presterend telkens rond de zevende en achtste plaats en reed naar mooie 8e plaats algemeen.
Brian had het lastig. Een grote jongen voor zijn leeftijd. Altijd vol strijd en er altijd vol voor gaand. Dat zal je volgend seizoen in de NKH het nodige brengen Brian. Let maar op.

Kart Kampioenschap NKH

In de NKH kwamen 38 van de beste Nederlandse huurkartrijders de baan op. 
De tussenstand in het Totaal klassement geeft een beeld dat we zelden mee hebben gemaakt. De drie koplopers, Ayrton de Vilder, Rick van Tamelen en Floris van Dorst zijn de grootste kandidaten voor de titel, waarbij ook Dennis Aendekerk en Ricardo Vlieger als outsiders nog alle kansen hebben.
Rick was deze race niet aanwezig, waardoor de overige rijders goede zaken zouden kunnen doen bij een topklassering.

Vanaf de eerste selectieheat brandde de strijd weer volledig los. 
Naast de al genoemde rijders meldden zich vooral ook Jay Koster, Jeff de Vilder, Esmee de Vilder, Max van Laar, Frank van Noort, Maddox Backus (voor het eerst in de NKH), Ayrton Berg, Sem Kamphuis en Milko Mebus zich in hun vier selectieheats van voren. Ik hoor een enkeling al denken. Dat zijn er wel veel. En dat klopt, 100% zelfs. Zo sterk is gewoon het NKH deelnemersveld. Iedere heat tegen andere tegenstanders, iedere heat vol aan de bak.

Na de kwalificatieheats prijkten Ayrton, Jay, Jeff en Dennis bovenaan de lijst en pakten daardoor veel punten. Ayrton, via vier keer winst en Jay, via drie keer winst en een tweede plaats, stelden hun kandidatuur voor de winst in de A-finale, de dagwinst dus.

Het is door het competitieve veld lastig om de spanning in de races te duiden. Zie daarvoor ook vooral de fotografie op onze Facebook pagina. Dan weet je meteen wat ik bedoel. Altijd en overal strijd om iedere plaats. 
Ik kan het voorzichtig proberen weer te geven via de behaalde tweede plaatsen in hun heats door de rijders; Jay Koster 2 in heat één, tweede algemeen; Dennis Aendekerk 2 in heat vier, vierde algemeen; Esmee de Vilder 2 in heat twee, vijfde algemeen; Max van Laar 2 in heat vier, zesde algemeen; Frank van Noort 2 in heat vier, zevende algemeen; Maddox Backus 2 in heat drie, achtste algemeen; Ayrton Berg 2 in heat twee, negende algemeen; Sem Kamphuis 2 in heat tien, tiende algemeen; Milko Mebus 2 in heat twee, elfde algemeen; Robin Mens 2 in heat drie, vijftiende algemeen.

En dan hebben we het nog niet over de andere mooie klasseringen die veel rijders haalden.
Je weet dan in ieder geval zeker dat je geweldig finales tegemoet kunt zien. En zo geschiedde.
In het ZG klassement was de beste rijder na de vier heats op P13 terug te vinden; Ron Hettinga, die werkelijk geweldige reed. Ron werd op korte afstand gevolgd klassementsleider ZG Brian Kroon, Dennis Ritzen, Albert Bos en Matthijs Krul.

Ron en Brian haalden de A-finale, Dennis miste deze op een enkel punt na.

De A-finale werd er een om in te lijsten. De strijd spitste zich van meet af aan toe tussen Ayrton de Vilder en Jay Koster. Een minimaal verschil in rondetijden zorgde er voor dat Jay per ronde een metertje toe moest geven op de sterk rijdende Ayrton. De winst ging dan ook verdiend naar Ayrton. Met een heel gelukkige Jay op P2.

Drie, vier en vijf gaven elkaar werkelijk geen duimbreed toe. Dennis Aendekerk zat in de tang bij broer en zus Jeff en Esmee de Vilder. Een sportieve strijd bracht uiteindelijk Dennis naar drie en Jeff en Esmee naar vier en vijf.

Dat gebeurde echter niet nadat de tot op dat moment op drie en vier liggende Frank van Noort en Floris van Dorst in een crash verwikkeld raakten, waardoor Floris tegen een straf aanliep en als tiende eindigde en Frank uiteindelijk nog P7 haalde achter Max van Laar. 
Rookie Maddox Backus ging goed, had het wel lastig tegen de bekeken rijdende concurrentie, maar finishte in zijn eerste race - in de A finale ook nog - op een mooie negende plaats.
Achter Floris waren het Sem Kamphuis Milko Mebus, Brian Kroon, Mika van Teylingen Bakker, Ron Hettinga en Robin Mens die de in deze volgorde finshten.

De strijd bij de ZG ging hier verder tussen Brian Kroon en Ron Hettinga, waarbij Brian nu de onderlinge strijd in zijn voordeel beslechtte en de eerste plaats behaalde.

De B-finale werd een strijd tussen Dion de Goeij en Vica Schledz. Een heerlijke strijd vooral, waarbij Vica zin compadre Dion aardig liet leven. Zodoende wisten ze weg te lopen van de achtervolgers en als eerste en tweede over de streep te komen. 
De derde plaats werd door David Mitrovic in zijn voordeel beslecht na een prachtige strijd met Debby Wolfs.

Er waren maar liefst zeven ZG rijders in deze B-Finale. Zij gingen voor die ene nog vacante derde plaats op het ZG podium. Albert Bos won dit gevecht op het nippertje van Matthijs Krul en Davey Buwalde. Wat was die Albert blij zeg!

De C-finale werd gedomineerd door Robert van der Pluym, die zijn nieuwe sponsor een mooi cadeau gaf. Sterk gereden Robert! 
Achter Robert speelde zich vooral de strijd af tussen een aantal ZG rijders, waarvan Wietse de Vries en Jan-Kees Luteijn onder andere Wim Smits en Marco Kolk aftroefden voor de podiumplaatsen. 
Heerlijk om te zien, mooi om te volgen.

Een compliment in zijn algemeenheid aan alle rijders is wel op zijn plaats. Dank jullie wel voor deze mooie racedag. 
Met een prijsuitreiking, waarin alle prijswinnaars hun verdiende eer kregen, kwam er alweer te snel een eind aan een mooi racedag NKH & NKH KIDs.

De volgende race is op alweer een nieuwe NKH baan; Kartracing Groningen, op 1 september.