Verslag Nederlands Kampioenschap Huurkarts NKH 2018 - race 8 Kartbaan Eefde

19 oktober 2018

Op zaterdag 29 september waren we met de achtste race van het Nederlands Kampioenschap Huurkarts NKH 2018 te gast bij Karting Eefde.

De mannen van Eefde hebben de beschikking over een prachtige, zeer technische baan. 
Top materiaal in combinatie met een uitdagende lay-out en in totaal 60 NKH en NKH KIDs strijders zorgden opnieuw voor geweldige races.

Een mooie groep nieuwe rijders trad toe tot de NKH. De rijders kwamen meteen goed mee, daarmee de potentie van de Nederlandse karting dik onderstrepend.

Toen we aankwamen werd er zoals altijd al druk getraind. Een heerlijk zonnige dag begeleidde ons vanaf het begin, waardoor het in grote getale opgekomen publiek een heerlijke kartdag voorgeschoteld kreeg, zoals we zo graag zien.

Een dag waar Sem Knopjes in de NKH KIDs meer tegenstand dan ooit kreeg, maar desondanks zijn positie aan kop van het klassement verstevigde en de NKH na super spannende kwalificatieheats een bizarre ontknoping kreeg in de A-finale.

NKH KIDs

De NKH KIDs rijders vormen voor een groot deel de nationale toekomst van de huurkarting en outdoor competities met “eigen” materiaal zoals de GK4. 
Hier wordt het spelletje geleerd, hier moet je wennen aan close racing in een groep en met vreugde en tegenslag leren omgaan. Iedere rijder maakt momenten van persoonlijke overwinning en persoonlijk verlies mee. Zoals je in de karting gedurende je carrière zo vaak mee zult maken. Dat was vandaag niet anders.

Sem Knopjes ontpopt zich als een groot talent dat zich de facetten van karting in korte tijd eigen maakte. Daar hoort ook het omgaan met stevige tegenstand bij. Vandaag waren het in de vier te rijden heats respectievelijk Mika Bison, Justin Verdam, Mijntje Koerts en nogmaals Justin Verdam, die de strijd met Sem aangingen. Drie rijders met ieder hun eigen kwaliteiten, die tot in perfectie aangesproken moesten worden om Sem te verslaan. Het moet gezegd, iedereen wordt met de race sterker. Maar dat was net niet genoeg om Sem voorbij te steken en van hem te winnen. Aanvallen en counteren, het maakte deze dag zo verschrikkelijk mooi. Uiteindelijk was het toch weer die vermaledijde Sem Knopjes die de vier heats slim en bekeken rijdend won en daarmee zijn koppositie in het tussenklassement verstevigde.

Voordat we dat gegeven via de prijsuitreiking konden bezegelen, waren er vier heats bulkend van de spanning verreden. Want niet alleen Sem, Justin, Mika en Mijntje reden sterk, ook Thomas Aanhaanen, en Kai de Bruin gingen duidelijk voor de podiumplaatsen. Thomas reed zijn sterkste race tot nu toe. De race in de GK4 Formula Honda 9PK een week eerder had hem zichtbaar zelfvertrouwen meegegeven. Dat zelfvertrouwen maakte hij waar in de strijd om de podiumplaatsen, waarin hij Mijntje en Kai in het totaal klassement aftroefde en “zomaar” even zijn eerste podiumplaats behaalde via P3.

Dan zit er nog een enkele rijder tussen hem en dagwinnaar Sem Knopjes. En dat was Justin Verdam. Gegroeid in zijn aanwezigheid in het veld, uitstralend dat er met hem rekening gehouden moet worden. En ook strijdend in het MG klassement met Mijntje Koerts en Kai de Bruin. Justin verstevigde zijn eerste plaats in dit sub klassement MG, door via drie overwinningen en een tweede plaats achter Mijntje, de dagwinst te halen voor Mijntje en Kai.

Kevin van den Berg, voor het eerst bij ons reed sterk mee in het 14-koppige veld. De top tien bleef nog buiten bereik, maar let op, als je zo sterk rijdt, moet er terdege rekening met je gehouden worden in de toekomst. Te beginnen met de komende race in Oldenzaal.

De zes Rookies maakten er een interessante strijd van in hun sub klassement. Mika Bison reed wederom erg sterk vandaag. Als zijn enorme aanvalsdrift gestroomlijnd wordt, dan gaan we nog veel podiumplaatsen van hem meemaken. Vandaag was Mika opnieuw de best geklasseerde Rookie. Dat samen met Floris Groothuizen, ook al zo’n coming man. Beiden haalden na de vier races 8 punten, waardoor de beste resultaten zouden beslissen over de winst en P2. Mika had er nog een overwinning bij, Floris een tweede plaats, waardoor de winst naar Mika ging, met Floris op P2. Ze werden op het podium vergezeld door Daniel Ligier, die drie races meestreed voor de dagwinst, maar na een pechrace in de vierde heat de derde plaats algemeen als hoogst haalbaar resultaat binnensleepte.

De Trofee voor de snelste dagtijd ging naar Sem Knopjes met een tijd van 35,450 sec.

NKH

Er kwamen maar liefst 44 Nederlandse huurkart coryfeeën de baan op, die via vier kwalificatieheats per persoon zouden strijden voor een plaats in de A-, B- en C-Finale.
Je weet, dat je om de A-Finale te halen iedere race vol aan de bak moet, vol geconcentreerd moet rijden en ook nog eens maximaal moet scoren. Anders zal het niet lukken.

Kevin Holtslag, Rick Bogert, Luca Meijer, Alain Kors, Vincent Duc, Richard Steenbeek, Martijn Berghuis, John Bison, Adam Pinkham en Emil Monte kwamen als nieuwe rijders de NKH-gelederen  versterken. Ze reden individueel naar hun mogelijkheden, en het moet opnieuw gezegd, ze reden sterk en bliezen hun partijtje mee. 
Van Kevin Holtslag mocht je dat ook verwachten, hij is een bekend snelle rijder in de outdoor racing. Kevin merkte dat het niveau in de NKH hoog is, maar reed wel naar de A-finale, om daar uiteindelijk een mooie zesde plaats te halen. Onderling eindigden de nieuwe rijders in de genoemde volgorde. Wat was het mooi om jullie zo goed bezig te zien.

Vanaf de eerste selectieheat brandde de strijd weer volledig los. Meestal binnen het toegestane, soms er buiten. Een straf neem je mee, kan bepalend zijn voor je lot in de strijd om de finaleplaatsen, maar ook in de strijd in de finales zelf, zoals vandaag zou blijken.

Rick van Tamelen nam het voortouw in de strijd om de dagwinst, en nog belangrijker, in de strijd om het kampioenschap - waarin de contouren langzaam vorm aannemen - en waarin de strijd tussen hem en Ayrton de Vilder lijkt te gaan, waarbij Dennis Aendekerk als een gevaarlijke outsider kan worden beschouwd. 
Rick won zijn vier heats, terwijl Ayrton er twee voor zijn rekening nam en twee keer een tweede plaats kon noteren. Gedurende de dag werd door ons reikhalzend uitgezien naar race 9, waarin de beide matadors tegen elkaar in het strijdperk zouden treden. Rick wist deze heat gedecideerd in zijn voordeel te beslissen.

Na de tien heats werd de tussenbalans opgemaakt en werd de eerste reeks punten voor het tussenklassement verdeeld. Rick pakte er 50, Ayrton 44.

Sterke optredens werden ook verzorgd door Mika van Teylingen Bakker, Kevin Holtslag, Dennis Aendekerk, Ayrton Berg, Max van Laar, Sem Kamphuis, ZG rijder Brian Kroon en Vica Schledz, die als eerste tien doorgingen naar de A-finale. Waarbij Vica misschien wel het meest in het oog sprong. Nog in de C-finale in Swalmen, nu al trots als tiende door naar de A-finale. Knap hoor.
Ze werden in de A-finale vergezeld door Ricardo Vlieger, Robin Mens, Rik Bogert, Frank van Noort en Maddox Backus.

Loftuitingen voor Brian Kroon, Ricardo Vlieger en Rik Bogert, die het als ZG rijder fiksten en de A-finale haalden.

We zagen uit naar de finales, waarin de matadors van de C-finale het spits afbeten.
Pelle Michels hervond zich na een lastige dag en racete ver voor iedereen aan naar de winst. De strijd achter hem was een mooie tussen vier ZG strijders; Frank Keers, Wietse de Vries, Wim Smits en Wiebe Bloksma. Stuk voor stuk erkend snelle mannen. Het leverde een prachtige strijd op, waarin Frank Keers en Wietse de Vries de podiumplaatsen achter Pelle voor zich opeisten.

De B-finale vertoonde een beetje hetzelfde beeld. Nu met Jay Koster in de hoofdrol, die zich na lastige kwalificatieraces hervond en de winst voor zich opeiste. Hij werd op het podium vergezeld door Sander Pijpers, die echt een droomstart in de NKH kende, en ZG rijder Matthijs Krul die zijn klasse etaleerde, door de tweede ZG rijder in het tussenklassement Albert Bos af te troeven.

Dan de absolute thiller, de A-finale. 
Het werd de verwachte strijd tussen Rick van Tamelen en Ayrton de Vilder. De strijd ook om de eerste plaats in de tussenstand. Een strijd die volop losbrandde en die naar een - zoals eerder vermeld - ongewone ontknoping leidde. Rick hield Ayrton achter zich, waarbij de grenzen van het verdedigen werden opgezocht en in de ogen van de WL werden overschreden. Rick ging als eerste over de finish voor Ayrton de Vilder en Sem Kamphuis, maar moest de overwinning inleveren na de toegekende plaatstraf. Zuur voor hem. 
De winst ging naar Ayrton, voor Sem en Rick. Sem reed zijn beste resultaat en verdient een grote pluim. Bij deze.

Brian Kroon pakte via zijn zwaar bevochten vierde plaats in de A-finale - waarin hij de meeste tegenstand kreeg van Dennis Aendekerk – de winst in het ZG klassement voor Rik Bogert en Ricardo Vlieger, die werkelijk top presteerden. Brian gaat in het ZG tussenklassement fier aan de leiding voor Albert Bos en Byron Louwaers. Waarbij Byron de hete adem van de goede presterende Ryan van Velthoven en Bastiaan Erends in zijn nek voelt.

De Trofee voor de snelste dagtijd ging naar Rick van Tamelen met een tijd van 35,434 sec.

Al met al kwam er weer te snel een einde aan een enerverende NKH – NKH KIDs dag.
Met nog drie races te gaan ligt de strijd om de titels nog open. We zijn benieuwd naar de strijd die ongetwijfeld bij de volgende race op Kartbaan Oldenzaal, op zaterdag 27 oktober zal losbarsten.

Graag tot dan.