Verslag NKH 2018 race 7 Kartracing Groningen

17 september 2018

Op zaterdag 1 september waren we met de zevende race van het Nederlands Kampioenschap Huurkarts NKH 2018 te gast bij Kartracing Groningen.

We reden voor het eerst met de NKH op deze prachtige baan. De organisatie in Groningen is werkelijk een grote aanwinst voor de NKH. 
Niets werd door de Groningers aan het toeval overgelaten. Hetgeen resulteerde in een combinatie van topmateriaal met een uitdagende lay-out en geweldige races tussen onze Nederlandse toprijders.

Van meet af aan was het voor de rijders zoeken naar die ene ideale lijn die succes zou moeten brengen. Je gaat hier niet zomaar hard, dat was wel duidelijk. Oefening baart kunst dachten de diverse deelnemers die in de voorgaande weken de nodige trainingsmeters hadden gemaakt. Oefening die vruchten af zou werpen.

Het was geweldig om te constateren dat karting in de omgeving van Groningen leeft, resulterend in diverse nieuwe rijders aan de start. Doen we het daar ook niet voor? Nieuwe rijders kennis laten maken met onze passie, met onze geweldige sport?

Voeg daar aan toe een toffe medewerkster van het Dagblad van het Noorden, die erg geïnteresseerd was en een prachtig, treffend artikel schreef, en je kunt wel nagaan dat we naar de volgende race op Groningen uitzien. Want dat zal zeker gebeuren.

NKH KIDs

Het ene moment zet je in een verslag dat je van goeden huize moet komen om Sem Knopjes te verslaan, het andere moment zie je in Groningen een rijder opstaan die de daad bij het woord voegt. Jasper Boyce is zijn naam.

Een aantal wedstrijden zat Jasper er al goed bij. Hier in Groningen sloeg hij zijn slag. Was de eerste heat nog voor Sem, de tweede werd een prooi voor Jasper. Terwijl Sem op zijn beurt niet verder kwam dan P6 in de tweede heat.

Groningen bleek ook al snel een baan te zijn waar de wat zwaardere MG rijders goed uit de voeten konden. Kaj de Bruin, Mijntje Koerts en Justin Verdam gingen als de spreekwoordelijke brandweer.
Terwijl de “coming men” Mika Bison en Thomas Aanhaanen ook duidelijk hun partijtje meebliezen in die eerste heats. Wat heerlijk toch om onze jeugd in actie te zien.

Zoals gezegd was in de tweede heat de winst voor Jasper en kwam Sem niet verder dan P6. Jasper rook de dagwinst en maakte het Sem in heat drie opnieuw moeilijk. Sem zette echter even iets recht en pakte de winst. Maar ja, dan komt de vechtlust bij Jasper toch ook om de hoek kijken. Niet opgeven, de wedstrijd is pas voorbij als de vlag de laatste keer in heat vier valt. Jasper had een paar punten rek, maar liet het daar niet op aan komen. Met vlag en wimpel als eerste over de finish. Daarmee Sem’s eerste verlies inluidend. Sem die het erg goed opnam - tegenstand is tenslotte fijn - feliciteerde Jasper sportief met zijn mooie overwinning.

Dan is er nog één podiumplaats te vergeven in het totaal klassement. Het waren Justin Verdam, Mijntje Koerts, Kaj de Bruin en Thomas Aanhaanen die hiervoor hun kandidatuur stelden via sterk gereden heats. Een mooie groep, waarvan Justin, Mijntje en Kaj MG rijders zijn.
Alle vier kenden ze drie goede en een mindere heat. Justin sloeg zijn slag in heat twee en drie, die hij afsloot met twee derde plaatsen, en eindigde uiteindelijk net voor Mijntje op plaats drie.

De MG rijders waren zo sterk vandaag dat drie van hen in de top vijf eindigden. Dit hield natuurlijk meteen in dat zij het podium in het Midden Gewicht klassement zouden vormen. 
Na filtering van alle andere rijders zou dit ten opzicht van de totaalstand een verrassende uitslag opleveren. Mijntje Koerts eindigde met zes punten, Kaj de Bruin en Justin Verdam ieder met zeven punten. De beste uitslagen van Kaj en Justin bepaalden hun onderlinge stand.  
De volgende einstand kwam hierdoor uit de bus: 
1.    Mijntje Koerts; 2. Kaj de Bruin; 3. Justin Verdam.

De vijf aanwezige Rookies maakten er ook een interessante strijd van. De koploper in het Totaalklassement Mika Bison reed sterk vandaag. Dat gold echter ook voor Daniel Ligier, Allard Leidelmeijer en Floris Groothuizen. De heatuitslagen gooiden telkens de dag-tussenstand door elkaar. Mika kreeg het lastig tegen deze werkelijk ontketende mannen. Uiteindelijk zou blijken dat de eerste heat al redelijk bepalend werd voor de eindscore. Mika kwam daarin niet verder dan vijf. De achterstand in punten die hij daar opliep ten opzichte van Daniel en Allard was nagenoeg niet meer goed te maken. Tel daarbij op dat Daniel en Allard in geen van de drie resterende heats verslapten en je weet dat deze twee rijders voor de winst zouden gaan. Het was Daniel die twee keer met winst de baan verliet, tegenover Allard één keer. Daniel werd hierdoor een erg sterke winnaar in het Rookie klassement voor Allard en Mika.

Mika had het iedere heat ook nog eens met Floris Groothuizen aan de stok. De winst in heat twee bracht Mika uiteindelijk net dat beetje lucht, waardoor de derde plaats voor hem een feit was.

Bris Teske had als Rookie de nodige pech. Hij stootte zijn knie tegen de stuurstang en moest helaas na heat twee opgeven. Wel een bikkel hoor, in heat twee niet op willen geven en met een pijnlijke knie instappen!

NKH

Een uitverkocht huis met diverse lokale rijders aan de start zorgde voor de nodige spanning onder de nationale huurkart toppers.

Albert Bos uit Smilde was denk ik het meest zenuwachtig. De Nederlands Kampioen in het ZG klassement 2017 had het aangekondigd. Dit moest zijn wedstrijd worden. Eerst zien, dan geloven, was bij een aantal rijders het motto. Wel, die dekselse Albert liet het zien en overtuigde iedereen. Via strak gereden kwalificatieheats, waarvan hij er maar liefst twee won, wist Albert zich als derde rijder te plaatsen voor de A-Finale.

Maar voordat de finales werden gereden moesten er wel even in totaal tien kwalificatieheats worden verreden. De winst in die heats ging naar Rick van Tamelen (2x), Ayrton de Vilder (2x), Albert Bos (2x), Ayrton Berg (2x), ZG rijder Ricardo Vlieger en Dennis Aendekerk. Vier van hen staan bij de eerste vijf in het totaal klassement, Rick, Ayrton V., Ricardo en Dennis, waardoor je meteen een beeld krijgt van het belang van de punten na de kwalificatieheats en die van de finales. Het is zogezegd ongemeen spannend in het totaal klassement.

Na de kwalificatieheats behaalde Rick de meeste punten, met op twee Ayrton V. en op drie, jawel, wat een prestatie, Albert Bos.

De nieuwe noordelijke rijders, Berend Menninga, Jan Wiebe Bos – broertje van - , Steven Oldenziels, Rolf Offereins en Henk Pinkster deden het voortreffelijk. Het is toch altijd even afwachten hoe de lokale rijders zich staande houden in dat nationale kartgeweld. Wel de conclusie is meer dan gerechtvaardigd dat de mannen het top deden. Met uiteindelijk als hoogst geklasseerde Berend Menninga op plaats 21 na de kwalificaties en plaats 9 in de B-finale. Top hoor jongens, het was een genoegen jullie op je thuisbaan te zien racen en scoren.

Er werd gestreden voor iedere meter, wat ook nodig was om toch die begeerde A-finale, of B- of C-finale te halen. Dat doe je niet zomaar even. Er waren 12 plaatsen beschikbaar voor de A-finale. Naast Albert presteerden nog twee ZG rijders het om de A-finale te halen, Brian Kroon en Ricardo Vlieger. Met verder nog de genoemde rijders en Max van Laar, Pelle Michels, Sem Knopjes, Dion de Goeij  en Frank van Noort zouden ze de strijd om de dagwinst gaan bepalen.

Te starten met de C-Finale. Wat een heerlijke strijd werd er geleverd. De winst ging naar David Mitrovic, die voor lokale held Bastiaan Erends en Marten Schledz de overwinning uit het vuur sleepte.

In de B-Finale troffen we rijders die al een A-finale in eerdere races hadden gehaald. 
Mika van Teylingen Bakker scoorde in de B-finale op zijn thuisbaan het maximum resultaat; de winst na een zware race tegen Robin Mens en Sem Kamphuis die op twee en drie afgevlagd werden.
Ferry Drent miste op een haar na het podium als ZG rijder. Hij etaleerde toch weer zijn klasse door Jay Koster af te stoppen. En die staat toch even vijfde in het totaal klasement.
De enige dame die we vandaag aan de start mochten begroeten, Debby Wolfs kende een lastige dag, maar haalde wel de B-finale. Als je net achter Jay Koster en Maddox Backus finisht op een mooie P7, heb je het toch erg goed gedaan in races van een hoog niveau.

Dan, tromgeroffel, de spanning neemt zienderogen toe, als de twaalf matadors voor de A-Finale de Groningse kartarena betreden en een voor een in de door hun gelote kart stappen. Zelfvertrouwen straalde van een aantal mannen af. Dan rijst de vraag, wie heeft de zenuwen het best in bedwang?

Dan de start met de vanaf pole vertrekkende Rick van Tamelen, die meteen Ayrton de Vilder en Albert Bos in zijn nek krijgt. Onverstoorbaar slaat hij aanval na aanval af, om uiteindelijk magistraal de winst naar zich toe te trekken. Ayrton soeverein op twee en jazeker Albert Bos op drie. Waarmee Albert meteen de winst in het ZG klassement naar zich toetrok. Naar verluidt was zijn oerkreet die na de finish volgde de oorzaak van het te vroeg uit de grond komen van de aardappelen in Smilde.

Daarmee was het podium in het Totaal klassement beslecht, maar nog niet dat in het ZG klassement.
Klassementsleider Brian Kroon moest de sterk rijdende Ricardo Vlieger voor laten gaan. Zij volgden in deze volgorde Albert naar het podium.

De prijsuitreiking ging vergezeld van het openen van de diverse flessen Champagne. Een eerbetoon aan hun prestaties en meteen het slot van een heerlijke kartdag.

Dank jullie allemaal voor deze mooie racedag. 
De volgende race is zaterdag 29 september, op de geweldige outdoorbaan van Karting Eefde.

Tot dan.