Verslag NKH - NKH KIDs 2018 race 10 Nijmegen

7 december 2018

Op zaterdag 17 november 2018 waren we met race tien van het Nederlands Kampioenschap Huurkarts NKH 2018 te gast bij ANAC Karting Nijmegen, de super technische baan in Gelderland.

Het werd een super spannende kartdag NKH & NKH KIDs met prachtige heats en finales.In de wetenschap dat er hierna nog slecht één wedstrijd zou volgen waren de rijders nog meer dan anders gebrand op het behalen van een goed resultaat en dus een goede uitgangspositie in het kampioenschap.
Nijmegen staat te boek als een lastige baan, waar je je vaardigheden goed voor elkaar moet hebben. Anders red je het hier gewoon niet. 
Het materiaal was weer top, de medewerkers idem dito. 
Het kartfeest kon om 10.15 uur beginnen. De racers konden aan de bak.

Nederlands Kampioenschap Huurkarts - NKH KIDs

Te beginnen met de NKH KIDs. Sem Knopjes was in Oldenzaal al officieus kampioen NKH KIDs geworden. Een zelden vertoond resultaat. Sem was in Nijmegen niet aanwezig, wat voor de andere rijders een extra motivatie was om te schitteren.

Een fijne bijkomstigheid van Nijmegen is dat het gewicht van de rijders niet direct bepalend is voor een goed resultaat. Sterker nog, als je iets groter en zwaarder bent, dan kom je in Nijmegen vaak heel goed uit de verf. Heb je een goede technische vaardigheid en ben je iets zwaarder heb je licht voordeel op de bochtige baan met korte rechte stukken, waar je eigenlijk nooit op adem kunt komen.

Mijntje Koerts was een van de drie MG rijders die hun slag sloegen. Samen met Kaj de Bruin en Justin Verdam zou de battle om de dagwinst in zowel het Totaal- als in het MG klassement er eentje worden om in te lijsten.
Mijntje, extra geïnspireerd door haar goede prestatie in Girls on Track, zit in een flow en legt haar aspiraties duidelijk aan de overige rijders voor; alleen gaan voor de winst. Dat valt dan weer niet altijd mee, omdat Kaj en Justin twee waardige tegenstanders zijn in dit veld met snelle jongelingen. 
Kaj de Bruin had de smaak na zijn top resultaat in Oldenzaal goed te pakken en zorgde opnieuw voor sensatie. Justin Verdam gaat steeds rustiger en weloverwogen rijden en is ook niet zomaar verslagen. Hij ging als leider in het MG de races in en heeft zijn zinnen op dat kampioenschap gezet.

Ze pakten ieder de winst in één van de vier heats en hadden ieder een duidelijk minder resultaat. Waardoor de winst feitelijk werd behaald in de twee overige heats. En daarin was Kaj de sterkste met twee keer een tweede plaats, t.o.v. Mijntje 3 en vier en Justin drie en drie. Er zat bijzonder weinig verschil in de resultaten, maar Kaj was net iets sterker, mogelijk net iets geroutineerder ook. De dagwinst was voor een trotse Kaj, die meteen even liet zien dat er volgend seizoen in de NKH ook rekening met hem gehouden kan worden.
Mijntje troefde Justin op haar beurt met minimaal verschil af en ging naar de tweede trede op het podium. Justin was content met de derde plaats. Hij had zijn leidende positie in het MG klassement en de tweede plaats in het totaal klassement verstevigd.

De andere elf deelnemers zaten ook niet stil en wisten dat er nog wat prijzen te vergeven waren. Zowel in Nijmegen als in de tussenstanden. 
Een van hen, Jasper Boyce, gaat ook met de race beter presteren. Hij zit in een flow en is moeilijk te stoppen. Vandaag was hij de vierde rijder die de winst in een heat wist te pakken. Daarmee legde Jasper de basis voor een prachtig resultaat. Hij kwam uiteindelijk net een punt te kort voor het podium, maar behaalde wel een mooie, sterke vierde plaats. Jasper schoof hierdoor zelfs een plaats op in het totaalklassement en staat nu derde, met een half punt voor op Mijntje. Hoe spannend kan het zijn en hoe spannend zal het in Middelburg worden!

De zeven Rookies streden iedere race heerlijk mee om de ereplaatsen.
Allard Leidelmeijer heeft een enorme progressie gemaakt. Hij begint controle over zijn prestaties te krijgen. Vandaag resulteerde dat in twee keer winst bij de Rookies in vier heats. Daarmee legde Allard de basis voor zijn voortreffelijke optreden, resulterend in de dagwinst.
Daniel Ligier was ook al zo goed op dreef. Een heatwinst werd zijn deel. Hij was continue in gevecht met Allard. Uiteindelijk kwam hij slechts een puntje te kort voor de dagwinst. De tweede plek werd voor een blije Daniel.
Kort achter hen eindigden Floris Groothuizen en Mika Bison, onderling slechts door een enkel punt gescheiden. In het voordeel van Floris, die zijn sterke optreden in een mooie podiumplaats wist om te zetten.
Mika had nog wat last van zijn crash in Oldenzaal. De koploper in het tussenklassement Rookie wist deze koppositie sterk te verdedigen en gaat al klassementsleider naar zijn thuisbaan in Middelburg.

De nieuw rijders Quinten olde Daalhuis en Joep de Wit reden meteen goed mee. Het was natuurlijk even wennen aan alle nieuwe tegenstanders, maar de jongens gingen als de brandweer. Heerlijk om dit te zien. Ze wisten samen goed partij te bieden aan de groep met Erik van Noort, Bris Teske en Brian Smits.

De beker voor de snelste dagtijd ging opnieuw naar Jasper Boyce.

Nederlands Kampioenschap Huurkarts - NKH

De strijd om het kampioenschap in de NKH barstte volledig los. Een goed resultaat zou je met een goed gevoel naar Middelburg kunnen laten gaan. De twee grootste kanshebbers in de race om met de NK titel naar huis te gaan - en je als  Nederlands Kampioen 2018 te kunnen laten huldigen op 16 december bij KCR in Roosendaal - is jaarlijks slechts aan één rijder gegeven. Wie zal dat worden?

De opzet van het NKH is uniek en zorgt altijd weer voor de juiste spanning in zowel de tien heats als de drie finales. Ieder rijder komt vijf keer de arena in, moet telkens optimaal presteren en mag eigenlijk geen fouten maken om in dit sterke veld een goed resultaat te boeken. Concentratie en rijtechniek zijn twee vereiste skills, vooral op een baan als Nijmegen, die het uiterste van je vergt. Wil je de A-finale halen, moet ze van zeer goede huize komen, wat op dit moment eigenlijk ook al geldt voor de B-finale.
Met één resultaat na de vier heats en een tweede resultaat in een van de finales is het zaaks om geen enkele keer te verslappen.
Ayrton de Vilder, Rick van Tamelen en Dennis Aendekerk gingen als klassementsleiders naar Nijmegen. Met als runners-up Ricardo Vlieger, Brian Kroon en Ayrton Berg.

In de kwalificatieheats waren het Floris van Dorst en Rick van Tamelen die hun aspiraties kracht bijzetten. Ze gingen super in hun vier heats. Floris pakte maar liefst drie keer de winst, Rick twee keer. Ze eindigden beiden met vijf punten. Floris pakte hierdoor de eerste plaats na de heats.
Ayrton Berg was ook goed op dreef. Snel, geconsenteerd en zelfbewust racete hij naar de winst in twee heats en was daarmee een van de drie rijders die een grote kans op de dagwinst hadden, via  plaatsing in de A-finale.

De andere heatwinsten gingen naar Jay Koster, Ricardo Vlieger en Jeff de Vilder, die ieder een sterke reeks neerzetten.
Klassementsleider Ayron de Vilder had het lastiger. Alhoewel, wat heet lastig. Net geen winst in een heat, maar wel via 2-4-3-2 de zesde stek achter Jay Koster.

De A-finale werd afgetekend gewonnen door Floris van Dorst.
De strijd achter hem was er een van uitersten. Drie rijders, Rick van Tamelen, Riocardo Vlieger en Ayrton de Vilder die streden om de overige podiumplaatsen. Rick verdedigde lang zijn tweede plaats. Ayrton verschalkte Ricardo en ging de slag aan met Rick. Een overenthousiaste inhaalactie resulteerde in een straf voor Ayrton, waardoor uiteindelijk het podium werd: Floris van Dorst-Ricardo Vlieger-Ayrton de Vilder. Het kampioenschap zal in Middelburg worden beslist beslist.

De ZG rijders Ricardo Vlieger en Brian Kroon gaan voor het kampioenschap in deze subklasse. Ricardo had duidelijk zijn dag, Brian een mindere. Het was zit seizoen zeldzaam, maar Brian haalde de A-finale niet, terwijl Ricardo dat wel deed. Dan is er meteen sprake van een groot gat in punten. Ricardo pakte optimaal zijn kans en verzilverde zijn sterke optreden met een uiteindelijke derde plaats. Terwijl Brian genoegen moest nemen met plaats vijf in de B-finale. Dat verschil in punten maakt dat de strijd in het kampioenschap weer helemaal open licht. Brian gaat nog aan de leiding, Ricardo volgt op korte afstand.
Ook Albert Bos kende een top ZG dag. Hij zich verzekerd van een prachtresultaat als ZG rijder. Hij kon Ricardo niet volgen, maar ging met een oerkreet en twee rode handschoenen het podium op. 
De derde plaats bij de ZG was voor Brian Kroon.

De snelste dagtijd en dus de bijbehorende trofee was voor Ayrton Berg.

De winst in de B-finale werd een prooi Dennis Aendekerk. Dennis wist zich net niet voor de A-finale de klasseren, maar won de B-finale afgetekend, waardoor zijn verlies t.o.v. Ricardo Vlieger, zijn naaste belager in de strijd om P3 in het totaal klassement, beperkt bleef. Middelburg zal de beslissing brengen tussen deze twee mannen.
De tweede en derde plaats werden opgeëist door de steeds sterker wordende Dion de Goeij en Robin Mens.

ZG rijder Ryan van Velthoven etaleerde zijn mooie techniek in de C-finale. De winst was terecht voor hem. Robert van der Pluijm stak boven zichzelf uit en versloeg Noelle Smulders in een rechtstreeks, hard maar fair duel om de tweede plaats.

Met een prijsuitreiking, waarin alle prijswinnaars hun verdiende eer kregen, kwam er een eind aan een mooie racedag NKH & NKH KIDs.

Komende zaterdag gaan we de finale van het seizoen beleven bij IKM, Karting Zeeland Middelburg.
We gaan ons opmaken voor de beslissing in de diverse klassementen.
Graag tot dan.