Verslag NKH - NKH KIDs 2018 Race 4 Swalmen

9 juni 2018

Op zaterdag 26 mei 2018 waren we met de vierde race van het Nederlands Kampioenschap Huurkarts NKH 2018 te gast bij Euro Indoor Karting Swalmen in het gelijknamige Limburgse dorp .

Een wedstrijd waar altijd diverse plaatselijk coryfeeën voor inschrijven, waardoor de spanning nog meer toeneemt onder de vaste kern deelnemers. 
Het was de eerste wedstrijd met de net gearriveerde splinternieuwe Sodi karts. De werf was bij wijze van spreken nog nat. Een gegeven waardoor je op voorhand al weet dat de strijd alleen nog maar gelijkwaardiger zal worden. 

De baan lag er prachtig bij met een uitdagende verhoging en mooie technische stukken. Het lijkt niet zo moeilijk, totdat je erachter komt dat je wel heel hard moet werken om bij te blijven. 
Voor een goede resultaat heb je ook in Swalmen de nodige trainingsmeters nodig. Een gegeven dat veel rijders beseffen. Er werden dus op voorhand de nodige heats geboekt.

Vandaag zouden 16 NKH KIDs en 33 NKH matadors in de arena hun vaardigheden tonen aan de opnieuw grote groep meegereisde supporters. 
Na de briefing door wedstrijdleider Edgar Dobbelsteen konden we om 10.00 uur van start gaan met een heerlijk dagvullend programma topkarting.

NKH KIDs:
De twee zoontjes van baaneigenaar Remon Hannink, Dean en Vince, zijn erkend snelle rijders op hun thuisbaan. We kwamen overeen dat de deelname niet ten koste zou gaan van de punten in de Tussenstand, waardoor de jongens voor de dagprijzen zouden gaan strijden. En dat deden ze met verve. De onderlinge strijd was al mooi om te zien. Voeg daarbij de tomeloze inzet van natuurtalent Sem Knopjes en je weet meteen dat het vier races, dus totaal zo’n 80 minuten strijd om de eerste plaats zou worden. Kijk Sem is sowieso moeilijk te verslaan. Dat etaleerde hij meteen maar even door de winst in race 1 te pakken, tot teleurstelling van de broertjes. Die meteen beseften dat er een tandje bijgeschakeld moest worden. En dat deden ze dan ook. Resulterend in drie opeenvolgende heatoverwinningen van Vince, gevolgd door Dean en Sem. Sem vocht telkens knap voor die tweede positie. Het was echter 1 Vince, 2 Dean, 3 Sem in de eindstand. Waarbij Sem weer goede zaken deed in het klassement. Ik ben benieuwd naar de volgende race in Oldenzaal, waar Sem zowel bij de NKH KIDs als de NKH in actie zal komen.

Op korte afstand van deze kunstenaars was het een groepje van zes rijders dat om de titel “best of the rest” vocht. Dat ook vier races lang. Je weet dan niet waar te kijken, zoveel gebeurt er op de baan. Mooie inhaalacties waren aan de orde van de dag. Opvallend sterk reed Jasper Boyce. Hij wordt met de race sterker. Jasper troefde met een enkel punt verschil Mijntje Koerts af. Mijntje heeft duidelijk de flow te pakken. Als beste MG rijder ging ze telkens dapper de strijd met iedereen aan. Ik hoor nog wel eens “Mijntje, ik versla je dit keer”. Wel het blijkt steeds meer dat dat een heel zware opgave is voor de mannen. Resulterend in Jasper op vier en Mijntje op vijf. En daarbij de overwinning voor Mijntje in het MG klassement. Zo denk je er niets van te kunnen, zo ben je de terechte winnaar, sorry winnares. Het kan verkeren zei Bredero al (Ouders even uitleggen wie Bredero was haha).

Mika Brouns haalde slechts een puntje minder dan Mijntje, waardoor al blijkt hoe mooi de strijd was om de plaatsen 4 t/m 6. Justin Verdam reed goed, kwam echter niet verder dan P7. Op wat ruimere afstand volgden Erik van Noort, Mika Bison, Kaj de Bruin, Allard Leidelmeijer, Thomas Aanhanen, nieuwkomer Jesse van Hezel, Floris Groothuizen, nieuwkomer Fabian Meijers en Brian Smits.
Besef wel dat hier vier MG rijders en vijf Rookies tussen zitten, waardoor je ieders prestatie wel in het juiste positieve perspectief moet zien. Mijn complimenten gaan vooral uit naar de rijders die voor het eerst meededen, Jesse van Hezel en Fabian Meijers, ze reden knap mee. Opvallend opnieuw  Floris Groothuizen, die met de race sterker presteert.

Vier van de vijf MG rijders reden de top tien algemeen binnen. De winst in het MK klassement ging zoals gezegd meer dan verdiend naar Mijntje Koerts, met achter haar Justin Verdam, Erik van Noort, Kaj de Bruin en Brian Smits.
 

Bij de Rookies was het opnieuw Mika Bison die de winst, sterk rijdend naar zich toetrok en daarmee de leidende positie in het bijbehorend klassement verstevigde. Allard Leidelmeijer en Jesse van Hezel (gewoon in zijn eerste race!) pakten de plaatsen twee en drie. Op wel heel korte afstand gevolgd door Floris Groothuizen en Fabian Meijers.

De beker voor de snelste dagtijd ging naar Vince Hannink met 37,894 sec.

NKH:
Ja, en dan de NKH, de beste huurkart rijders in Nederland. 
Je weet dat een etage in de baan altijd lastig is voor ZG rijders. Naar beneden maak je nooit goed wat je naar boven verliest is een bekende stelregel. Dat bleek ook vandaag. Alle ZG rijders zaten tijdens de kwalificatieheats wel erg dicht bij elkaar, waardoor Swalmen het decor werd van een prachtige homogene strijd in de ZG klasse.

Gedurende de kwalificatieheats kwam een groepje rijders naar voren dat duidelijk hun kandidatuur stelde voor de dagprijzen.
De heatwinnaars: Rick van Tamelen (3x); Ayrton de Vilder (3x); Floris van Dorst; Dennis Aendekerk; Matthias Staut; Sem Kamphuis.
Hieruit kon je meteen opmaken dat Rick en Ayrton de grote kanshebbers waren voor de overwinning in de A-finale. Dat kwam ook zo uit.

Voor het zover was moesten er wel eerst eerst even tien zinderende heats worden gereden. Telkens met de poule waarin je bent geloot aantreden tegen de rijders uit de vier andere poules. Wie moet je in de gaten houden, wat doen de concurrenten in de andere poules? Het leverde veel stof op voor discussies en overleg. Mooi om te zien.

Rick van Tamelen is een relaxte jongen. Onopvallend soms, maar een racer pur sang, in hart en nieren. Hij was niet te houden vandaag, wat de snelle concurrentie ook probeerde. De enige die hem van een heatoverwinning af wist te houden was Floris van Dorst in heat zes. 
Gedurende de heats tekende zich de indeling van de finales af. Veertien rijders in de A-finale, elf in B en acht in C.

Het is werkelijk een topprestatie als je überhaupt de A-finale haalt. De rijders liggen in prestatie en totale performance zo dicht bij elkaar. Je moet dan constant gefocust zijn op die finaleplaats. Je kunt je geen concentratieverlies veroorloven. Dan moet je vervolgens ook in jouw finale nog even vol aan de bak. Ik geef het je te doen. Waardering is op zijn plaats.

De A-finale werd een strijd om iedere meter tussen Rick van Tamelen, Ayrton de Vilder, Matthias Staut, Dennis Aendekerk, Floris van Dorst, Frank van Noort, Sem Kamphuis, Jeff de Vilder, Debby Wolfs,Esmee de Vilder, Ayrton Berg, Jay Koster, Ricardo de Vlieger en Max van Laar. Allemaal erkend snelle rijders, met onder hen twee snelle ladies, wat de A-finale nog aantrekkelijker maakte.
Verassend vandaag Debby Wolfs. Ze had het podium kunnen halen, maar redde het na een paar kostbare foutjes uiteindelijk niet. Let op, we gaan meer horen van deze snelle lady.
Rick van Tamelen liet zich de kaas niet van het brood eten. Hij sloeg alle aanvallen van Ayrton de Vilder af en pakte zijn verdiende overwinning. Mooi die kameraadschap na afloop tussen de beide toppers en ook hoe vader en zoon van Tamelen elkaar emotioneel omhelsden. Top gedaan Rick.

De snelste dagtijd en dus de bijbehorende trofee was voor Matthias Staut met 38,471.

Dan de B-finale. Hierin kwamen o.a. de vier snelste ZG rijders tegen elkaar uit. Als je Brian Kroon heet en nummer één in de tussenstand ZG bent dan wil je even iets rechtzetten. Namelijk dat je de A-finale niet hebt gehaald. Brian deed dat met verve en overmacht. De winst was voor hem na een sterk optreden. 
Direct cadeau kreeg hij het niet. Erwin Greve en de erkend snelle Mika van Teylingen Bakker bleven in het spoor. In deze volgorde kwamen ze op de plaatsen 2 en 3 van het podium.
De strijd voor het podium ZG werd in de B-finale beslist. Albert Bos, de grote concurrent van Brian in het  ZG kampioenschap kwam niet verder dan vier algemeen, dus P2 ZG. Gevolgd door Pelle Michels, die op zijn beurt werd gevolgd door de derde ZG prijswinnaar Dennis Ritzen.

De rijders in de C-finale maakten er een waar spektakel van. En dat kwam vooral door rookie Vica Schledz. Hoe dat zat? Wel Vica startte op P4 en had zijn zinnen gezet op de overwinning. Dan kun je maar twee dingen doen; drie rijders inhalen en wel zo snel mogelijk. En verdorie hij deed het nog ook. Mooie cleane inhaalacties brachten de jonge Limburger naar de overwinning in zijn eerste NKH wedstrijd. Een mooie opsteker voor het sympathieke menneke. Het ging niet vanzelf hoor. Want achtereenvolgens Wim Smits, Milko Mebus en Ryan van Velthoven zijn jongens die echt wel weten wat gas geven is. Mooie strijd was het gevolg. Milko (3) en Ryan (2)  gingen samen met de trotse Vica naar het podium.

Met een prijsuitreiking, waarin alle prijswinnaars hun verdiende eer kregen, kwam er een eind aan een mooi racedag NKH.

We zien alweer uit naar race 5, de eerste outdoorrace van het seizoen op Kartbaan Oldenzaal, op zaterdag  16 juni.

Tot dan.