Verslag NKH - NKH KIDs 2018 Race 5 Oldenzaal

13 juli 2018

Op zaterdag 18 juni 2018 waren we met de vierde race van het Nederlands Kampioenschap Huurkarts NKH 2018 te gast bij Kartbaan Oldenzaal, een van de mooiste outdoor huurkartcircuits.

We hadden er naar uitgezien om weer bij de familie Bult te racen op die prachtige Twentse kartbaan met het top onderhouden materiaal. We waren erg benieuwd naar de prestaties van de geweldige groep met 60 NKH en NKH KIDs rijders, waarvan een groot deel voor het eerst acte de présence gaf op Oldenzaal.

Oldenzaal wordt gepromoot als de Glimlach van Twente. Wel dat wordt alleen al door de familie Bult waargemaakt. We hadden de hele dag een glimlach op ons gezicht. En zo te zien de meeste deelnemers en toeschouwers ook. Daar zouden ze wel eens een ondernemersprijs voor mogen ontvangen gemeente Oldenzaal!

De kartbaan lag er prachtig bij op deze zonnige dag. Toen we aankwamen werd er al druk getraind, waardoor je nog meer zin kreeg om de eerste races te starten. Klokslag 09.50 de briefing en dan hoppa de spreekwoordelijke wei in. Te beginnen met de NKH KIDs. 

NKH KIDs

Wie kan Sem Knopjes nog van de titel afhouden. Dat is de hamvraag in de NKH KIDs. Sem sloeg ongenadig toe en legde, hoe jong hij ook is, opnieuw een enorme professionele houding aan de dag. Zowel in de karts als er buiten is deze jonge gast een visitekaartje voor racing.
De pole, vier heatoverwinningen en de snelste ronde waren voor Sem, waardoor hij in de tussenstand een Cum Laude lijstje kan overleggen.

Bij de Rookies was het opnieuw Mika Bison die de winst, sterk rijdend naar zich toetrok en daarmee de leidende positie in het bijbehorend klassement verstevigde. Allard Leidelmeijer en Jesse van Hezel (gewoon in zijn eerste race!) pakten de plaatsen twee en drie. Op wel heel korte afstand gevolgd door Floris Groothuizen en Fabian Meijers.

De beker voor de snelste dagtijd ging naar Vince Hannink met 37,894 sec.

Was er dan geen strijd? Jazeker wel, deze woedde op korte afstand van Sem in alle hevigheid in alle heats. Ik denk dat ik wel mag stellen dat vijf rijders streden om de overige podiumplaatsen; Justin Verdam, snelle lady Mijntje Koerts, Jasper Boyce, Thomas Aanhaanen en Kaj de Bruin – onder hen drie MG rijders – waren zodanig aan elkaar gewaagd, dat iedere heat de uitslag er weer anders uitzag. Uiteindelijk was het Justin Verdam die zich met drie keer een tweede en een derde plaats licht onderscheidde van de overige racers. Mijntje Koerts en Jasper Boyce streden een heerlijke strijd om de derde podiumplaats. Ze eindigden gelijk met 14 punten, waardoor het beste heatresultaat bepalend zou worden: Mijntje 5-4-2-3, Jasper 3-3-4-4. Die tweede plaats van Mijntje was bepalend, waardoor het podium er als volgt uitzag 1. Sem Knopjes – 2. Justin Verdam – 3. Mijntje Koerts.

Vanaf plaats zeven werden er prachtige duels uitgevochten tussen acht rijders, waaronder maar liefst zeven Rookies. Voor u de namen van deze geweldenaars: Floris Groothuizen, Erik van Noort, Senna Hesseling, Maarten Bekker, Ray Lok, Pascal Hanssen, Steven Olivier en Allards Leidelmeijer. Senna, Maarten, Ray Lok, Pascal en Steven waren voor het eerst bij ons. Heerlijk om hen de eerste meters te zien maken en de begeleiders zo enthousiast bezig te zien. Dank u daarvoor!

Floris Groothuizen ontpopt zich als een kandidaat voor de top-vijf en reed erg sterk. Dat moet ook wel, anders kun je Erik van Noort zeker niet voorblijven. De strijd die ze samen leverden met de overige jongens was er een om in te lijsten en gaf extra glans aan  de NKH KIDs.

Het podium in het MG klassement: 1. Justin Verdam; 2. Mijntje Koerts; 3. Kaj de Bruin.
Het podium in het Rookie klassement: 1. Senna Hesseling; 2. Floris Groothuizen; 3. Maarten Bekker.

De beker voor de snelste dagtijd ging naar Sem Knopjes.

NKH

Ja, en dan de NKH, de beste huurkart rijders in Nederland. Met 44 rijders, verdeeld over 5 poules, zijn er telkens in ieder van de tien te rijden kwalificatieheats tussen de 17 en 20 kart in de baan. 
Ook nu weer een oploop bij de bekendmaking van de poule-indeling. Vragen als “bij wie zit ik in de poule” en “in welke heat tref ik mijn directe concurrenten” zijn dan vanzelfsprekend aan de orde van de dag, en maken de NKH zo boeiend.

Vanaf de eerste selectieheat brandde de strijd volledig los. Om tien selectieheats kort samen te vaten is nu niet moeilijk: heftig, spannend, iedere plaats en iedere meter telt, niet opgeven, aanvallen, slim zijn, kansen berekenen zijn, terugdenkend aan deze races, termen die spontaan bij me opkomen.
Sem Knopjes, ja die van de NKH KIDs reed voor het eerst ook mee in de NKH. Met de juiste hoeveelheid lood in de korven van de Oldenzaal-karts zou hij ook hier van zich doen spreken…….

De constantste rijder in de heats was ongetwijfeld Rick van Tamelen. Hij is hard op weg om een toprijder te worden. De vier door hem gereden heats werden glansrijk door hem gewonnen. Het kwam niet aanwaaien, alle zeilen moesten worden bijgezet. Rick prijkte na zijn vier heats trots bovenaan de lijst met vier nullen achter zijn naam. Het best haalbare resultaat dus, vier keer de winst. Drie rijders wisten in zijn spoor te blijven, Floris van Dorst, Dennis Aendekerk en jawel Sem Knopjes, die respectievelijk twee, twee en een heat wonnen.

Achter hen was het een grote groep rijders die in resultaen nagenoeg niet voor elkaar onder deden, met als eerste, best of the rest, vandaag na de heats op vijf Ayrton de Vilder, leider in het algemeen kartklassement. De top tien werd volgemaakt door Frank van Noort, Maurits Knopjes, Max van Laar, Mika van Teylingen Bakker en Esmee de Vilder. Laatstgenoemde stond in punten weer gelijk met Jay Koster en Ricardo Vlieger.

De snelste dagtijd en dus de bijbehorende trofee werd voor Sem Knopjes.

In het ZG klassement was de beste rijder op P12 terug te vinden, Ricardo Vlieger, met direct achter hem klassementsleider ZG Brian Kroon. Beiden zouden als enige ZG rijders de A-finale binnenrijden. Een prestatie op zich, want wat is het niveau in de breedte sterk!
Als je nagaat dat er zeventien ZG rijders aan de start stonden, kun je wel nagaan dat deze competitie binnen de NKH competitie enorm enerverend en spannend is.

De A-finale werd in eerste instantie gewonnen door Rick van Tamelen. Een penalty wierp hem echter terug naar plaats vijf. Een sterke race reed Rick zondermeer, dat moet gezegd. Een strijd werd tot de laatste meter uitgevochten met Sem Knopjes, die sterk was komen opzetten vanaf P5. Het laatste rechte stuk werd bepalend voor de einduitslag. Sem zou de winst naar zich toetrekken. 
Achter hen werd de tussenstand na de kwalificatieheats door elkaar gehusseld. Dennis Aendekerk, routinier ondertussen, reed strak naar twee, Ayrton de Vilder won de strijd om brons van Floris van Dorst, Rick werd teruggeplaatst naar vijf. Nog immer een goed resultaat.

De strijd bij de ZG ging ook hier verder tussen Ricardo en Brian, waarin Ricardo de uitslag op sterke wijze in zijn voordeel beslechtte.

De B-finale werd er een om in te lijsten. Sem Kamphuis, Milko Mebus, Ayrton Berg, Ron Hettinga en Robin Mens zouden als eersten in deze volgorde worden afgevlagd na een werkelijk spetterende race. Een groot compliment is hier op zijn plaats voor ZG rijder Ron Hettinga, die magistraal als zwaardere rijder naar vier racete, vlak achter het leiden trio. 
Milko, Sem en Ayrton gaven elkaar ook niets toe, waardoor de B-finale tot de laatste meter bleef boeien. 
Jazeker, de derde plaats bij de ZG ging op magistrale wijze naar Ron Hettinga.
Knap gereden mannen!

De C-finale werd gedomineerd door Pelle Michels. Een kroon op zijn harde werken om de tegenslagen van de eerste kartwedstrijden het hoofd te bieden. Dennis Ritzen en Moreno van den Berg volgden op korte afstand op twee en drie. De twee maten gaven een demo hoe mooi karten kan zijn.

Graag zou ik natuurlijk iedere rijder benoemen en in het zonnetje zetten. Dat gaat niet met zo’n groot en boeiend deelnemersveld. Een compliment in zijn algemeenheid over de invulling van de races is wel op zijn plaats. Dank jullie wel voor deze mooie racedag. 
Met een prijsuitreiking, waarin alle prijswinnaars hun verdiende eer kregen, kwam er een eind aan een mooi racedag NKH & NKH KIDs.