Verslag NKH - NKH KIDs 2018 Race 9 Oldenzaal

8 november 2018

Op zaterdag 27 oktober 2018 waren we met race negen van het Nederlands Kampioenschap Huurkarts NKH 2018 te gast bij Kartbaan Oldenzaal, dat geweldige outdoor huurkartcircuit.

Het zou een enerverende en super spannende kartdag NKH & NKH KIDs worden, wat mede werd veroorzaakt door de gladde baan als gevolg van de regenval de voorgaande nacht. Omstandigheden die de beginfase voor alle rijders lastig zouden maken. De baan droogde langzaam op, wat veel vaardigheid vereiste. Deze bijzondere omstandigheden zorgden voor spectaculaire momenten, goed voor de ontwikkeling van de rijders.

Er ontstonden diverse "momentjes", o.a. als gevolg van het soms overenthousiaste rijden. Het blijven tenslotte races waarin de rijders hun kunnen willen etaleren, ook als het wegdek nog glad is. 
Vaak was het smullen voor de toeschouwers. Met een NKH finale zoals Herman Vlieger het uitdrukte, "spectaculair tot en met, de spannendste die ik ooit heb gezien".

NKH KIDs

Sem Knopjes had in de acht voorgaande wedstrijden zoveel punten gehaald, dat hij deze dag officieus kampioen NKH KIDs zou kunnen worden. De jonge racer – die ter voorbereiding op 2019 ook in de NKH zou starten - begon voortvarend aan deze klus.

In de eerste van de vier te verrijden heats was de pole echter voor nog zo’n snelle jongeling, koploper in het MG klassement, Justin Verdam, die op de natte baan zijn vaardigheden etaleerde.
Het was Justin die na een enerverende strijd koelbloedig de winst naar zich toe trok. De marge was klein, Sem verloor hem geen moment uit het oog; het verschil was op de finish 0,6 seconde. 
De groep bleef in zijn geheel sowieso heel dicht bij elkaar. (En niet alleen deze eerste heat.) De opdrogende baan zorgde hierbij voor geweldig spannende momenten. 
Op heel korte afstand van de eerste twee – 0,4 sec. – streden Jasper Boyce en Erik van Noort om de gewilde derde plaats. Het was Erik die deze onderlinge strijd won.
Een mooie groep onder leiding van Mijntje Koerts streed fel om de vijfde plek. Kevin van den Berg, Mika Bison en Allard Leidelmeijer gaven nooit op en gingen er vol voor. Mijntje gaf echter geen krimp en pakte P5, wat uiteindelijk P4 werd als gevolg van een plaatstraf voor Jasper. 
Daniel Jansen, Kaj de Bruin, Thomas Aanhaanen, Floris Groothuizen, Brian Smits en Bris Teske verdeelden de overige plaatsen in deze volgorde. Waarbij opgemerkt dat Bris na acht ronden uitviel.

Ook in de tweede heat was de pole niet voor Sem. Nu ging deze naar de ontketende Kaj, die op een langzaam opdrogende baan erg goed uit de startblokken kwam. 
Leider in het Rookie klassement Mika Bison kwalificeerde verrassend als derde. Zo licht en dan zo snel in deze zware condities, knap hoor.
In de race ontpopte zich vanaf de start een geweldige strijd tussen Sem en Kaj. Beiden ervaren rijders, beiden geen duimbreed toegevend. Het was toch Sem die toesloeg en de winst naar zich toe trok. Het verschil op de streep van 0,2 seconde zegt genoeg over de strijd.

Achter hen waren het Mijntje Koerts en Justin Verdam die elkaar zo als al zo vaak dit seizoen vonden in een battle. Het was Mijntje die strak sturend aan het langste eind trok. 
Erik van Noort en Jasper Boyce hadden elkaar opnieuw gevonden. De strijd was opnieuw hevig. Erik kwam 0,4 sec. voor Jasper over de streep. Nu was het Erik die een plaatsstraf opliep en achter Jasper werd geplaatst. “It’s all in the game die Karting heet”.
Er waren prachtige acties te noteren, maar ook een enkele mindere. O.a. toen Mika Bison dwars kwam te staan en er twee karts tegenaan gingen. De fragiele jongeling bleek na onderzoek gelukkig behalve schrik niets te hebben opgelopen. Hij liet zich de Chocomel met slagroom al bijkomend goed smaken. De rijders kwamen een voor een Mika een hart onder de riem steken. Wat mooi. De steun vloog later ook in positieve zin over het internet. Het op deze situaties inspringende reglement bezorgde Mika uiteindelijk nog steeds de eerste plaats in de tussenstand bij de Rookies.

Kaj de Bruin had de smaak goed te pakken. Hij realiseerde in heat drie opnieuw de pole, nu met “wel” 1/100e van een seconde voorsprong op Sem. Je weet je dan meteen weer van spanning verzekerd. Ze gaven elkaar opnieuw niet toe tot de slotfase van de race. Sem pakte de leiding en liep langzaam weg van Kaj. 
Jasper had deze heat vleugels, ging als de brandweer en vocht zodanig met Kaj dat ze net de aansluiting met Sem verloren. Kai wist Jasper op de meet nipt voor te blijven. Ze hadden een van de mooiste battles verzorgd.

Thomas Aanhaanen, ook niet de minste, had zich duidelijk herpakt en gaf Mijntje Koerts en Justin Verdam in een rechtstreeks duel het nakijken. Justin kreeg een penalty die hem terugwierp achter de verrassend sterk rijdende Rookies Kevin van den Berg en Daniel Jansen.
Erik, Allard, Floris, Bris en Brian hielden elkaar in evenwicht. Wat een mooi gezicht hoe jullie rijden mannen!

In de vierde en beslissende heat zouden de podiumplaatsen in de drie categorieën verdeeld worden.
Sem, die al twee overwinningen op zak had, kwalificeerde opnieuw niet lekker en moest nu Jasper Boyce en Mijntje Koerts voor laten. Jasper was maar liefst 3/10 sneller.
De drie toppers maakten er een ware kartshow van in hun onderlinge strijd. Sem is een bekeken rijder. Hij pakte opnieuw in de beslissende fase de koppositie om deze niet meer af te staan. Hoewel Mijntje hem nog bijna verschalkte op de streep, pakte hij de heat- en dagwinst en officieus het kampioenschap. Wat een prestatie.
Jasper zat op zijn beurt op Mijntjes bumper, maar de lady gaf niet toe. P2 in de dagstand werd voor Mijntje, P3 voor Jasper.

Kaj de Bruin rook de winst in het MG klassement. Hij moest er voor zorgen dat hij in de vierde heat niet verder dan twee plaatsen achter Mijntje zou eindigen om kans op de winst te hebben. En dat lukte hem grandioos. Kai finishte op P4. Hierdoor kwamen hij en Mijntje in het MG klassement gelijk in punten. De totaalscore van Kaj was beter, waardoor de winst naar hem ging. 
Klassementsleider Justin Verdam reed een lastige derde heat. Hij pakte wel P3, gaf niet veel punten toe en gaat fier aan kop in het tussenklassement.

De Rookies zijn aardig aan elkaar gewaagd. Kevin van den Berg heeft zich in een enkele wedstrijd danig aangepast en in de picture gereden. Er moet rekening met de snelle Rookie worden gehouden. Drie keer een Rookie overwinning en een vijfde plaats resulteerde in zijn eerste overwinning en bijbehorende grote trofee. Geweldig moment voor hem en trotse mama en opa die als 80+ de uitstraling kreeg van een 60-. En dat allemaal dankzij het sterke optreden van zijn kleinzoon.
Op twee was het toch weer coming man Floris Groothuizen en op drie de ondertussen van het zelfvertrouwen bulkende Allard Leidelmeijer.

Weet u, dit zijn de momenten die karting zo mooi maken. Elkaar wat gunnen, trotst zijn op de winstmomenten, verliesmomenten pakken, juist omgaan met emoties.

De beker voor de snelste dagtijd ging naar Jasper Boyce.

NKH

Ja, en dan de NKH, de beste huurkart rijders van Nederland. Met 48 rijders, verdeeld over 5 poules, zijn er telkens in ieder van de tien te rijden kwalificatieheats rond de 20 kart in de baan. Dat vergt van rijders de nodige discipline, immers bij fouten of crashes kun je zomaar veel plaatsen verliezen. Een gegeven dat dan niet positief uitpakt in de tussenstand. Met hierna nog twee races te gaan niet onbelangrijk.

De strijd was van meet af aan heftig en fel. Klinkt misschien raar, maar de gelijkwaardigheid van de karts – opnieuw geweldig geprepareerd door Peter Bult en zijn medewerkers – draagt hieraan bij. Gelijkwaardige karts = een homogene groep = acties over en weer.
Tel daarbij op de al genoemde de langzaam opdrogende baan en je weet je opnieuw van spanning en sensatie verzekerd.
Niet iedereen ging even goed om met de druk die dat met zich meebrengt, maar ok, we weten dat dat er ook bij hoort.

Ayrton de Vilder en Rick van Tamelen kwamen als grote kanshebbers op de kampioenstitel naar Oldenzaal. De strijd zou zich uiteindelijk ook rond hen concentreren. Wie zou er met de beste uitgangspositie de laatste twee races ingaan, was de vraag die zich al vrij snel na de eerste kwalificatieheats aandiende.

Iedere rijder rijdt vier kwalificatieheats, waarvan Ayrton er drie in winst om wist te zetten, tegenover Rick twee. Maar er waren meer kapers op de kust, zoals Maurits Knopjes, met drie keer winst en Floris van Dorst en Ricardo Vlieger die ieder één heatwinst voor hun rekening namen.
Dan komt het op de onderlinge resultaten en de “verliesmomenten” aan.
En daarin scoorde Ayrton de Vilder het beste met en derde stek, tegenover bijvoorbeeld Maurits met een negentiende en Rick met twee keer een vierde plaats.
Ayron werd hierdoor eerste, Rick tweede en Floris van Dorst derde in de eerste stand voor de puntentelling. Die na vier heats.

In de kwalificatieheats dienden zich nog een aantal rijders aan, die zodanig goed presteerden dat ze in de A-Finale om de dagwinst mee zouden gaan strijden; Frank van Noort, Nelson Berghuis, Ricardo Vlieger, Mika van Teylingen Bakker, Ron Hettinga, Dennis Aendekerk, Robin Mens, Max van Laar, Jay Koster, Brian Kroon, Ayrton Berg, Sem Knopjes en Davey Buwalda. Stuk voor stuk kenden deze mannen sterke resultaten in de vier heats, die hen naar de zo fel begeerde A-Finale brachten. Je fikst dat niet zomaar, daar komt wel even wat bij kijken.
De lezer die de NKH volgt weet meteen dat er onder hen vier ZG rijders waren; Brian Kroon, Ron Hettinga, Ricardo Vlieger en Davey Buwalde. Vier van de 21 ZG rijders, voor drie in het Zwaargewicht Klassement te vergeven podium plaatsen.

Als we dan meteen doorschakelen naar die A-Finale, dan zouden daar verrassende wendingen zijn.
Ayrton de Vilder vertrok van pole en blokte al vrij vroeg in de finale de rest af. Verdedigend rijden zorgt voor opstroping en gevechten binnen de groep. Hij hield het echter verrassend lang vol. Je weet dat er acties komen, niet alleen direct achter de koploper, maar ook verderop in die groep. Zeker als er daar, zoals nu, snellere rijders te noteren zijn. Die op hun beurt niet afwachten. Ieder gat wordt meteen gevuld. Nelson Berghuis drong aan en sloeg in de laatste ronde toe. Ayrton verspeelde zijn koppositie, andere rijders profiteerden van de ontstane situatie. Dennis Aendekerk hield het hoofd koel en manoeuvreerde zijn kart naar de winst, Ron Hettinga volgde in zijn spoor, terwijl Nelson Berghuis als derde werd geklasseerd, voor Rick van Tamelen en Ayrton de Vilder. Waarbij de kanttekening dat dit de uitslag was nadat een aantal straffen waren verwerkt.

Ayrton de Vilder pakte hierdoor een paar belangrijke punten over de dag gerekend op Rick van Tamelen. Zij zullen zo te zien in Nijmegen en Middelburg uit gaan maken wie de Nederlands Kampioenschap Hurkarts NKH 2018 zal worden.

De snelste dagtijd en dus de bijbehorende trofee was voor Mika van Teylingen Bakker.

In het ZG klassement was de winst voor de wel heel snelle Ron Hettinga. Als ZG tweede in de dagstand A-Finale en winst ZG. Wat een topprestatie.
Ricardo Vlieger haalde P2 en Brian Kroon P3. Brian gaat hierdoor nog steeds sterk aan kop in het ZG Klassement voor Albert Bos en de ten koste van Byron Louwaers opgeschoven Ryan van Velthoven.

De B-finale gaf een rustiger beeld. Er werd goed en mooi gestreden om de podiumplaatsen. De wist ging naar Jeff de Vilder, voor Dion de Goeij en Sem Kamphuis, die net voor de ZG rijders Matthijs Krul en Ryan van Velthoven wisten te finishen.

De C-finale werd er een om in te lijsten. De snelle Groninger Sam Veenma, voor het eerst bij ons aanwezig, had al de hele dag een sterke indruk gemaakt. Hij gaf in deze finale even heel duidelijk zijn visitekaartje af. Bam, meteen een grandioze winst.
Hij moest daarvoor de snelle mannen David Mitrovic en Dirk Ahrens verslaan. De mannen maakten er een feestje van. Een mooie race waarin Coen Boschman en Moreno van den Bergh nipt hun meerdere in de podiumgangers moesten erkennen.

Met een prijsuitreiking, waarin alle prijswinnaars hun verdiende eer kregen, kwam er een eind aan een mooie racedag NKH & NKH KIDs.

We zien uit naar de volgende race, die op 17 november bij ANAC Nijmegen wordt gehouden. Het event is strak vol geboekt.